Εμείς οι Βορειοελλαδίτες συνηθίζουμε να λέμε ότι «Σαν την Χαλκιδική δεν έχει. Μέσα όμως στην υπερβολή της, η συγκεκριμένη φράση κρύβει αλήθειες. Πρόκειται για ένα μέρος που συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα στον υπερθετικό βαθμό. Έναν επίγειο παράδεισο με γαλαζοπράσινα νερά, γραφικούς οικισμούς, έντονη νυχτερινή (και όχι) διασκέδαση, καλό φαγητό και τρομερή φιλοξενία. Ελάτε να γνωρίσουμε το δεύτερο πόδι της, την Σιθωνία.
Λίγα λόγια για τη περιοχή
Η Σιθωνία είναι χερσόνησος του νομού Χαλκιδικής και αποτελεί ουσιαστικά το λεγόμενο «δεύτερο πόδι». Περιβάλλεται από τον Σιγγιτικό κόλπο στα ανατολικά (γνωστό ως Κόλπο Αγίου Όρους) και τον Τορωναίο κόλπο στα δυτικά (γνωστό ως Κόλπο Κασσάνδρας). Κύριο χαρακτηριστικό της Σιθωνίας είναι οι χρυσαφένιες παραλίες, τα καταπράσινα πευκοδάση και τα γραφικά χωριουδάκια, όπου επιτυγχάνεται ο τέλειος συνδυασμός του γαλάζιου της θάλασσας με το πράσινο της φύσης. Παρακάτω επέλεξα για εσάς, όσα θεωρώ ότι πρέπει να δει κάποιος που επισκέπτεται τη περιοχή για πρώτη φορά.
10) Πυργαδίκια
Τα Πυργαδίκια μπορεί να μην βρίσκονται οριακά στη Σιθωνία και να ανήκουν στον Δήμο Παναγιάς, όμως θα ήταν αδύνατον να μην συμπεριληφθούν σε αυτή τη λίστα. Το συγκεκριμένο παραθαλάσσιο χωρίο είναι κτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο, θυμίζοντας έντονα αρχιτεκτονική ελληνικών νησιών. Μάλιστα όλα τα σπίτια και τα καταλύματα στα Πυργαδίκια έχουν τρομερή θέα, αφού βλέπουν το γραφικό λιμάνι του χωριού και τον Σιγγιτικό κόλπο. Σήμα κατατεθέν τους φυσικά η υπέροχη παραλία, με τα καταπράσινα νερά και τη ψιλόκοκκη άμμο, που προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες.
9) Ορμύλια-Ψακούδια
Στην ένατη θέση έχω τοποθετήσει την Ορμύλια και το επίνειο της που δεν είναι άλλο από τα Ψακούδια. Η Ορμύλια είναι μια κωμόπολη χτισμένη στους πρόποδες του όρους Χολομώντα, με τον πληθυσμό της να υπολογίζεται στους 4282 κατοίκους! Αρχαιότερο κτίσμα της είναι ο κεντρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου (1818), ενώ αξίζει επίσης να επισκεφτεί κάποιος τα ξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Δημητρίου.
Τα Ψακούδια είναι γνωστά ως η «Πύλη προς τη Χερσόνησο της Σιθωνίας». Πρόκειται για ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριουδάκι, που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον της ευρύτερης περιοχής, κυρίως λόγω της εξαιρετικής παραλίας του. Εκεί θα βρείτε πολλές ταβέρνες, καφέ και μπαρ ουσιαστικά πάνω στο κύμα, που προσφέρουν υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες.
8) Παρθενώνας
Όχι δε διαβάσατε λάθος, έχει και η Σιθωνία τον Παρθενώνα της. Προφανώς δε πρόκειται για κάποιον αρχαίο ναό, αλλά έναν παραδοσιακό οικισμό που βρίσκεται σε υψόμετρο 320 μέτρων. Το χωριό αυτό έχει πλέον μόλις 6 μόνιμους κατοίκους, αλλά αποτελεί έναν από τους πιο ιστορικούς οικισμούς της βόρειας Ελλάδας καθώς αναφέρεται ήδη από τον 10ο αιώνα, ενώ στοιχεία ζωής υπάρχουν από τα προϊστορικά χρόνια και την αρχαιότητα! Αναπαλαιωμένα αρχοντικά, γραφικά σοκάκια και υπέροχη θέα στον Τορωναίο κόλπο είναι μόνο λίγοι από τους λόγους που κατατάσσουν τον Παρθενώνα ανάμεσα στα ομορφότερα χωριουδάκια ολόκληρης της Χαλκιδικής.
7) Συκιά
Η Συκιά είναι το μεγαλύτερο, το παλαιότερο και το νοτιότερο χωριό της Σιθωνίας. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό με σπίτια αγιορείτικης αρχιτεκτονικής, ασβεστωμένα κτίρια, ορθόδοξες εκκλησίες και παραδοσιακά ταβερνάκια με ρουστίκ τοπικές λιχουδιές. Για το όνομα του χωριού υπάρχουν αρκετές εκδοχές, με επικρατέστερη ότι έλαβε το όνομά του από μια γέρικη συκιά, γύρω από την οποία οικοδομήθηκε. Άλλη εκδοχή σχετίζει το όνομα με τη σκιά του Άθου (Άγιο Όρος) και μια άλλη ότι προήλθε από παράφραση της αρχαίας πόλης Σίγγος, που με το πέρασμα των χρόνων το Σίγγος έγινε Σιγγιά και τέλος Συκιά. Μπορεί το χωριό να είναι ορεινό, όμως 3 χιολίομετρα από εκεί θα βρείτε την πανέμορφη παραλία της Συκιάς μακριά από τις ορδές τουριστών.
6) Όρμος Παναγιάς
Το χωριό-λιμάνι Όρμος Παναγιάς έχει πάρει το όνομά του από το ομώνυμο βυζαντινό εκκλησάκι που υπάρχει εκεί, ενώ είναι γνωστό για την ψαραγορά του στο λιμάνι. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό κομμάτι του ποδιού, κάτι που το κάνει ιδανικό σημείο εκκίνησης για κρουαζιέρες στον Τορωναίο Κόλπο για παρατήρηση δελφινιών, βόλτες με θέα στο Όρος Άθως και το Άγιο Όρος. Η Τρανή Αμμουδιά, η παραλία του χωριού, αποκαλείται από τους ντόπιους και “Κόπα Καμπάνα της Ελλάδας”, λόγω του μεγάλου μήκους της και του εξωτικού τοπίου της. Εκεί θα βρείτε δεκάδες ταβέρνες, καφέ και μπαρ, ενώ αν είστε θαρραλέοι μπορείτε να νοικιάσετε μια βάρκα για να εξερευνήσετε τα νησάκια απέναντι από την Βουρβουρού.
5) Σάρτη
Στην νοτιοανατολική πλευρά της Σιθωνίας συνάνταμε ένα «χαλαρό» χωρίο που συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα και ονομάζεται Σάρτη. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο θέρετρο που είναι γνωστό για τον παραλιακό του πεζόδρομο γύρω από έναν βραχώδη κόλπο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η τεράστια παραλία της Σάρτης, με τα γαλαζοπράσινα ρηχά και πεντακάθαρα νερά της, επιβραβεύεται κάθε χρόνο με γαλάζια σημαία! Όμως οι εκπλήξεις αυτού του χωριού δε σταματούν εκεί. Ακολουθώντας τους ανηφορικούς δρόμους θα βρεθείτε στο παλαιότερο τμήμα της Σάρτης, με τα ασβεστωμένα σπίτια και τα μικρά μαγαζάκια που πουλούν ζωγραφισμένα πλακάκια και τοπικό μέλι. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται και το μουσείο της Αφησιάς, το οποίο στεγάζεται σε ένα πρώην ορεινό παρεκκλήσι με θέα στο Όρος Άθως και το Άγιο Όρος, που περιλαμβάνει εκθέματα σχετικά με την δημιουργία και την ανάπτυξη του οικισμού της Σάρτης.
4) Τορώνη- Πόρτο Κουφό
Η Τορώνη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σιθωνίας και κατά πολλούς διαθέτει μια από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας. Αριθμεί περίπου 233 μόνιμους κατοίκους, οι όποιοι ως επί των πλείστων ασχολούνται με τον τουρισμό και την αλιεία. Σύμφωνα με ευρήματα, η Τορώνη κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, αφού ιδρύθηκε από Χαλκιδείς της Εύβοιας κατά τη διάρκεια του 8ου-7ου αιώνα π.Χ..
Μια ανάσα από την Τορώνη συναντάμε ένα από τα αγαπημένα μου μέρη στη περιοχή. Αναφέρομαι φυσικά στο Πόρτο Κουφό. Πρόκειται για ένα μικρό φυσικό λιμανάκι στο οποίο είναι χτισμένο ένα πανέμορφο ψαροχώρι. Εκεί θα βρείτε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά όλο το χρόνο, ενώ σύμφωνα με τους ντόπιους είναι το καλύτερο σημείο για να δεις το ηλιοβασίλεμα.
3) Βουρβουρού
Μια από τις αγαπημένες μου περιοχές στη Σιθωνία είναι η Βουρβουρού. Πρόκειται για ένα μικρό ψαροχώρι που είναι χτισμένο γύρω από βραχώδεις όρμους, έχοντας τα χαρακτηριστικά λίμνης, βουνού και δάσους μαζί! Στην περιοχή υπάρχουν απάνεμες παραλίες με ρηχά και καταγάλανα νερά, όπως το Καρύδι και η Ξιφάρα, ενώ νοικιάζοντας μια βάρκα θα μπορέσετε να τα εξερευνήσετε τα εννιά μοναδικά και ακατοίκητα νησάκια που υπάρχουν ακριβώς απέναντι, με μεγαλύτερο και πιο ενδιαφέρον το Διάπορο. Όσοι πάλι τρέφετε μια ιδιαίτερη προτίμηση στα βουνά, μπορείτε να περπατήσετε τα μονοπάτια πεζοπορίας, που περνούν μέσα από το πευκοδάσος της ενδοχώρας και ανεβαίνουν στις πλαγιές του όρους Ίταμου. Από την κορυφή του θα απολαύσετε τον μαγευτικό κόλπο της Βουρβουρούς και ίσως αν σταθείτε τυχεροί να αντικρίσετε ένα ξένοιαστο ζαρκάδι ή κάποιο άλλο άγριο ζώο.
2) Ν. Μαρμαράς
Μια ανάσα από την κορυφή συναντάμε το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο χωριό της Σιθωνίας, τον Νέο Μαρμαρά. Εκτείνεται γύρω από ένα βραχώδες ακρωτήριο και είναι κτισμένος πάνω σε τρείς λόφους. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για το πιο κοσμοπολίτικο μέρος του δεύτερου ποδιού, με πολλά στοιχεία τελείως διαφορετικά από όλη τη περιοχή. Σε αυτή τη κωμόπολη είναι συγκεντρωμένα σχεδόν τα πάντα, με αποτέλεσμα να σφύζει πάντα από ζωή, καθώς πολλοί την επισκέπτονται για την διεκπεραίωση κάποιων υποχρεώσεων ή την επιλέγουν για τα ψώνια τους. Ο Ν. Μαρμαράς είναι επίσης γνωστός για την μαρίνα του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς και το μοναδικό στην Ελλάδα πλωτό λιμάνι του Μαρμαρά, τα οποία φιλοξενούν εκατοντάδες σκάφη όλο το χρόνο. Ανάμεσα στα αξιοθέατα αξίζει να αναφερθεί και η περιοχή του Τριπόταμου, με το ομώνυμο μετόχι, καθώς επίσης το μικρό ξερονήσι που υπάρχει ακριβώς απέναντι, το Κέλυφος, που μοιάζει με χελώνα.
1) Νικήτη
Τι να πρωτοπεί κανείς για τη Νικήτη. Αρχικά πρόκειται για την πρωτεύουσα του Δήμου Σιθωνίας και για το κατά πολλούς ομορφότερο χωριό της Χαλκιδικής. Οι χρυσαφένιες παραλίες με τα καταγάλανα νερά, οι οποίες διαθέτουν μάλιστα γαλάζιες σημαίες, τα πυκνά πευκοδάση που φτάνουν ως τη θάλασσα, τα πανέμορφα πέτρινα κτίρια και τα γραφικά σοκάκια δεν υπάρχει περίπτωση να μη σας γοητεύσουν. Βέβαια, η Νικήτη δεν είναι ένα τυπικό παραθαλάσσιο χωριό, αφού πρόκειται για έναν αρχαίο οικισμό με μεγάλη ιστορία. Πήρε το όνομα της απο τη γῆ τοῦ Νεακίτου, μετόχι της Μονής Ξενοφώντος που βρίσκεται στο Άγιο Όρος, ενώ στη θέση Καστρί έχει βρεθεί ένας προϊστορικός οικισμός, που μαρτυρά την ύπαρξη ζωής στη περιοχή από τα αρχαία κιόλας χρόνια! Ατραξιόν του χωριού είναι ο παλιός οικισμός, που καταγράφει μία ιστορία εφτακοσίων και πλέον ετών. Μιλάω για ένα στολίδι κρυμμένο μέσα σε μια χαράδρα στους λόφους πάνω από το σύγχρονο οικισμό. Ακόμη χρήζουν προσοχής η εκκλησία του Άγιου Νικήτα και η παλαιοχριστιανική Βασιλική του Σωφρονίου.
source: othessalonikios.gr